Kortspel

Köpte du en görgo kortlek i den gamla Mjölbyshoppen och vill ha ett par görgoa kortspel? Då har du kommit rätt.

Nedan finns spelinstruktioner för Plocka potät och Potatisrondellen. Görgött spelande!

Plocka potät

Ett enkelt sällskapsspel för två eller fler spelare, inspirerat av ”Banka bäver”.

Sortera först ut essen, Mjölbypotäterna, ur leken. Alla övriga kort (inklusive Gustav Fridolin-jokrarna) blandas och fördelas jämnt bland alla spelare. Spelarna ska inte se sina kort.

Dela ut Mjölbypotäterna jämnt. Varje spelare blandar in sin/sina Mjölbypotäter i den egna högen. Blir det någon Mjölbypotät över läggs den i mitten. Finns det inte tillräckligt med Mjölbypotäter blir någon till en början utan (Sad!).

Spelet inleds genom att den första spelaren (den som snusat längst) lägger ett kort uppåtvänt i mitten. I tur och ordning lägger varje spelare ett kort i samma hög. Spelarna får inte titta på sina egna kort innan övriga spelare.

Spelet går nu ut på att vinna samtliga Mjölbypotäter i leken (viktigt: håll koll på hur många potäter du har). Man kan vinna kort på två sätt som beskrivs nedan.

Det första sättet att vinna potäter på är genom att banka (slå handflatan) först på korthögen när det översta kortet i högen är något av följande:

  • Par – två kort av samma valör
  • Dubbelmacka – två kort av samma valör med ett kort av annan valör emellan
  • Gustav Fridolin (Joker)

Det andra sättet man kan vinna potäter på är med klädda kort (styrelseledamöter/potäter). Om en spelare lägger ett klätt kort måste nästa spelare lägga ett klätt kort inom ett visst antal försök:

Ess – fyra försök, kung – tre försök, dam – två försök, knekt – ett försök

Om spelaren får ett klätt kort går turen vidare på samma sätt. Om spelaren inte får ett klätt kort vinner den föregående spelaren hela högen. Exempel: Bävern lägger ett kung. Pelikanen lägger först en 7:a, sedan en dam. Kaptenen lägger då en 8:a följt av en 2:a. Pelikanen vinner högen.

När man vinner en hög lägger man den i ordningen man plockade upp den i under sin befintliga hög. Om en spelare blir av med alla sina kort kan denne fortfarande vinna kort genom att banka på mittenhögen. När en spelare har alla potäter i sin egen hög har denne vunnit.

Potatisrondellen

Ett Mjölbyistiskt festspel, inspirerat av ”Ring of Fire”.

Lägg ut alla de 52 korten nedåtvända i en ring som ska likna potatisrondellen. Korten ska överlappa så att rondellen är sluten.

I mitten av rondellen representeras den heliga Mjölbypotäten av en kanna som, innan spelet börjar, ska fyllas med lite av varje spelares bärs. (Tänk på smittspridningen – endast nyöppnad bärs!)

Alla spelare ska turas om att dra kort från potatisrondellen och följa en regel som beskrivs i kommande avsnitt. Det är viktigt att hela tiden hålla potatisrondellen sluten.

Den jäveln som bryter potatisrondellen, alltså vars drag gör att korten inte längre överlappar, måste dräpa hela bärskannan. Reglerna för respektive valör följer nedan.

  • 2-6 (röda kort): Spelaren delar ut 2-6 klunkar (beroende på kortets valör) till en annan spelare.
  • 2-6 (svarta kort): Spelaren dricker själv 2-6 klunkar beroende på kortets valör.
  • 7 – snus: Kortet får sparas under spelets gång och ger spelaren som innehar det rätt till att ta totalt fyra snus från övriga spelare.
  • 8 – bärs: Kortet får sparas under spelets gång och ger spelaren som innehar det rätt till att sno en bärs från någon av de övriga spelarna.
  • 9 – tema: Spelaren säger en kategori, t.ex. bilmärken, snusmärken eller Eddie Meduza-låtar. Varje spelare ska i tur och ordning räkna upp en sak ur den valda kategorin. Den som tvekar/repeterar ett ord får dricka tre klunkar.
  • 10 – regel: Spelaren väljer en regel som gäller under resten av spelet, exempelvis att man måste säga ”hallåröh” varje gång innan man dricker. Den som inte följer regeln får dricka tre klunkar.
  • Knekt – rim: Spelaren som drar kortet ska säga ett ord, t.ex. köl, gött eller snus. Varje spelare ska i tur och ordning rimma på det valda ordet. Den som tvekar/repeterar ett ord får dricka tre klunkar.
  • Dam – skål: Alla skålar och dricker varsin klunk.
  • Kung – Mjölbywalk: Spelaren som får kortet kan spara det och vid valfritt tillfälle i leken ställa sig i Mjölbywalk-position. Den deltagare som är sist på att ställa sig i Mjölbywalk-position får dricka tre straffklunkar.
  • Ess – tillbe Mjölbypotäten: Spelaren som får kortet kan spara det och vid valfritt tillfälle i leken sätta händerna i 🙏-position i den geografiska riktningen mot Mjölbypotäten (det åligger varje spelare att ta reda på denna riktning). Den som då tillber den heliga Mjölbypotäten sist får dricka fem straffklunkar.